van paarden kun je leren

Paarden werken samen om te overleven en daar kunnen wij veel van leren

Stacks Image 243
Foto: Emmy Breure

IDEE VOOR HET JAARLIJKSE PERSONEELSUITJE: TEAMBUILDING MET BEHULP VAN PAARDENCOACHING
Hoe? Lees verder onderaan deze pagina.

Waarom kan een paard helpen bij teambuilding?


Paarden zijn kuddedieren. Omwille van zijn veiligheid wil een paard zo snel mogelijk met andere paarden een kudde vormen. Om te overleven in een kudde moet je samenwerken. Het aangaan van samenwerkingsverbanden zit in de genen van het paard. Daar kunnen mensen veel van leren. Dit is geen magie, maar wetenschap. Wetenschap ligt aan de basis van goede paardencoachng.

Extra PK voor het team


Extra PK voor het team: goed voor manager, medewerker en bedrijf. Daarom kiezen steeds meer bedrijven, praktijken, professionele samenwerkingsverbanden (zoals advocaten, medisch specialisten, architecten), winkels, zorg- en onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties, die overtuigd zijn van de meerwaarde van teambuilding voor hun organisatie, voor cognitief coachen met paarden (soms in combinatie met de jaarlijkse personeelsdag - zie onderaan deze pagina). Zo helpt de paardencoach deelnemende teams aan waardevolle extra PK.

Nieuwe talenten worden ontdekt, patronen waardoor dingen op het werk niet lukken, worden zichtbaar. Spelenderwijs ontwikkelen de deelnemers met elkaar nieuwe vaardigheden die werken.

Als 1 dag niet genoeg is…..


Een Dagprogramma Teambuilding ziet er precies zo uit als een personeelsdag cognitief coachen met paarden (zie onderaan deze pagina). Soms is het nuttig om de paardencoaching over 2 dagen uit te smeren. Wij kunnen paardencoaching bij u in de buurt verzorgen, of op onze eigen locatie te Greonterp (Friesland). Er is, wanneer u van ver komt en wilt blijven overnachten, goede hotel-accommodatie in de buurt.
VOORBEELD IN DE PRAKTIJK - WAT ER GEBEURT IN EEN TEAM BIJ ACT-COACHING MET PAARDEN

Nadat de leden van het team een voor een kennis hebben gemaakt met het coachpaard krijgt de groep een opdracht met het paard. De groep moet het paard meenemen (los) en een rondje door de “bak” lopen. Meteen bij de eerste hoek haakt het paard af en gaat zijn eigen weg. Als coach ga je vragen of zij hebben gezien wat er gebeurde. Er ontstaat vaak een levendige discussie en de conclusie dat er “iets” mis ging.

Het team mag de opdracht nogmaals uitvoeren. In dezelfde hoek haakt het paard weer af. De coach vraagt of ze het nog een keer willen proberen zonder verder iets te verduidelijken. Het team begint weer vol goede moed. Dezelfde persoon die de vorige keren het heft in handen nam, neemt ook nu weer het voortouw en probeert het team aan te sturen. “Ons idee is goed, we deden net niet voldoende ons best” Opnieuw beginnen ze vol vertrouwen aan de opdracht. Het paard volgt het team. Maar bij de hoek aangekomen gaat het paard zijns weegs en scheidt zich af van de groep.

Het wordt tijd voor een evaluatie. Wat gebeurde er. Deelnemer 1 merkt op dat ze echt als groep vertrokken en oog hadden voor elkaar en het paard. Deelnemer 2 vertelt dat hij steeds wat achterop raakt als ze eenmaal aan het lopen zijn. De coach vraagt:”Wat doet het team als je achteropraakt”, de deelnemer antwoordt dat hij het idee heeft dat ze het niet echt in de gaten hebben. Hij vertelt dat hij bij vertrek wel bij het team hoort, maar het tempo niet bij kan houden, omdat hij wat moeilijker loopt.

De andere deelnemers hadden dat nog niet opgemerkt op 1 na, die zegt dat hij wat ging inhouden, maar ook even niet wist of dat voor het paard wel een duidelijk signaal zou zijn en koos er dus voor zich weer bij het team te gaan voegen. Er ontstaat dus een scheurtje in de kudde. Een kudde die geen kudde meer is, is voor een paard niet veilig. De kans op overleven neemt af. Je moet dan zelf je beslissing nemen.

Ook dat het team tot 3x toe dezelfde manier van werken koos is iets wat we veel zien. “Als we nou nog iets harder ons best doen en we proberen het weer dan moet het een keer lukken” . Na het gesprek gaat het team weer in de herkansing en ontstaat het idee om de persoon die het langzaamste loopt het tempo te laten bepalen. Het team blijft bij elkaar. In de hoek wordt er op het paard gelet en blijft men ook bij het paard in de buurt zodat die onderdeel blijft van de kudde. Opdracht volbracht.

Conclusies van het team: opletten of anderen het bij kunnen houden, iets langzamer kan geen kwaad als je je doel wel bereikt. Probeer als het niet lukt eens een andere manier, sta open voor een andere kijk op de zaak.
Samenwerken levert maximaal voordeel op voor alle betrokkenen, zowel voor de medewerkers onderling, als voor de onderneming. Kenneth W. Thomas en Ralph H. Kilmann hebben deze win-win-situatie in hun vermaarde model helder in beeld gebracht. Ons voorbeeld: paarden gaan direct richting samenwerken. Ze moeten wel, om te overleven.
Stacks Image 235


Personeelsuitje 2025: een dag paardencoaching!

Team-coaching met paarden is een belevenis voor de deelnemers en vooral veel plezier met elkaar. Leren van paarden is een prachtige invulling van een personeelsdag. Heel anders dan wat u van personeelsdagen gewend bent.

En het mooie is: iedereen wordt er beter van: de directeur, de manager(s), de medewerkers én de onderneming!

Zo kan uw personeelsdag 2025 eruit zien:

  • 9:30: Aankomst met koffie, thee of iets anders te drinken plus ’n Fries (Frysk) koekje.
  • 9:45: Bespreking van de dag met de paardencoach. Eerst veiligheidsinstructies. Vervolgens uitleg wat paardencoaching is. Hoe we daarbij gebruik maken van het zogenaamde kernkwaliteitenkwadrant.
  • 10:30: Naar de paarden. Oefenen met de paarden - voornamelijk individueel (naast een paard, niet erop).
  • 12:00 : lunch. Korte nabespreking ochtend, voorbespreking middag.
  • 13:30: Weer werken met paarden, nu vooral groepsopdrachten.
  • 15:30: Nabespreking, waarbij dieper wordt ingegaan op de kernkwaliteiten; enkele kwadranten zullen nader besproken worden.
  • 16:30: Afsluitende borrel.

Locatie
Onze eigen locatie te Greonterp (Friesland) is helemaal ingericht op ACT coachen met paarden. Daar staat ook onze kudde (IJslandse) paarden.
Maar wij beschikken over een netwerk van locaties elders in het land zodat wij, als u dat wenst, ook paardencoaching bij u in de buurt kunnen geven.
Stacks Image 18997

Bezoek ook onze Facebook-pagina